Unga gymnasieelever vill påverka samhället på ett positivt sätt

Unga gymnasieelever vill påverka samhället på ett positivt sätt

Låt oss stolt presentera ett gäng unga stjärnor som idag driver sin egen förening. Ahmed 18 år, Issa 17 år och Laila 17år, går i samma klass i Fria läroverket. Ahmed och Issa är från Holma och är välkända deltagare i HURs verksamheter och projekt. Idag vill de påverka och med hjälp av Rädda Barnen driver de ett eget projekt med fokus på att barn och unga ska ha en trygg och meningsfull vardag.


Ni driver i ett projekt? Berätta.

När jag var yngre så fanns det ett projekt i området som hette ¨Storebror & Storasyster¨ och jag (Ahmed) tillsammans med Issa var deltagarna vid den tiden. En gång i veckan träffades vi alla och pratade där dem äldre gav oss stöd och vägledning. Men deras projekt la ner efter en tid. Något år efter så pratade jag med Issa och vi tyckte det hade varit kul om vi startade ett projekt. Kort där efter snackade vi om vilka vi vill involvera i vårt projekt sedan kom tanken om Laila upp som går i vår klass, så Lajla tillsammans med hennes vän blev väldigt intresserade så vi fyra började planera. Eftersom samtliga går i skolan och har väldigt mycket plugg så går det lite segt för tillfället att jobba ideellt med vårt projekt. Däremot måste man tro på det och jobba hårt för att lyckas. Därför försöker vi ge all den tiden vi har över.

 

Hur gick ni till väga?

Vi känner Lina och Allison från Rädda Barnen, så vi skrev till dem och berättade om vår idé. Så vi fick ett bokat möte med dem och därefter började vi göra planeringar och la upp olika mål. Kort därefter så började vi träffa ungdomar och hitta på olika aktiviteter.

Vi är 7–8 ungdomar mellan 17–21 års åldern som jobbar med detta projekt. Varav 3–4 har lite större ansvar och tid till projektet.

Vårt projekt heter EKTA.

Vad är EKTA, vad är ert syfte?

Som ungdom är det viktigt att ha en sysselsättning, en plats man kan gå till. Har du ingenstans att vara så är risken stor att man går i fel banor, umgås med fel folk, men gör man något som är roligt som till exempel sport så är risken mindre att du ska ta fel väg på grund av tid. Så vi vill skapa en plats där alla är välkomna för att umgås och ha roligt tillsammans samt diskutera om samhället där vi vill lyfta upp viktiga frågor om allt från skola till att ha en meningsfull fritid. För tillfället har vi ingen egen lokal men vi träffas ofta i Aktivitetshuset i Holma eller i Rädda Barnens lokaler inne i stan. Vi träffas en gång i veckan, där ena veckan är vi inomhus och spelar och umgås med ungdomar och andra veckan är vi utomhus och har någon aktivitet.

 

Hur ser era framtidsvisioner ut?

Att vi har lyckats och kunnat inspirera ungdomarna till något bättre, att dem kan bli exakt vad dem vill. Alla barn har lika värde, det kvittar om du bor i ett svagt eller starkt område alla har precis lika mycket möjligheter till att lyckas med det man vill. Samtidigt vill vi jobba med detta på heltid, vi vill kunna anställa folk som vill göra det vi vill göra och brinna för att se barn och unga gå i rätt riktning så som skola och på sin fritid.

 

Stort tack EKTA! Ni är stjärnor och förebilder! Vi hoppas unga tar efter er. Lycka till!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *